A robotika egyik csúcsa az önjáró porszívó

Önjáró porszívó

Nem meglepő módon a robotporszívó pontosan azt teszi, amit a neve is sugall. Az önjáró porszívó az a mesterséges értelemmel felruházott, kis méretű berendezés, amelyik képes sok helyiség önálló kitakarítására. Ez tökéletesen megfelel azoknak, akik nem szeretnek porszívózni és ezen tevékenység helyett szívesebben tévéznek, pihennek, olvasnak vagy csinálnak bármi mást. Az önjáró porszívó kétségtelenül a robotika egyik csúcsát jelenti. Nyilván a kezdetekben, pár évtizeddel ezelőtt ezen terület eredményeit a szakértők, kutatók az űrkutatás és a haditechnika világában hasznosították.

Azonban alig egy-két évtizede jött az áttörés, amikor nagyon gyorsan beindult a háztartási robotok fejlesztése. Például 2002-ben jelent meg az iRobot Roomba önjáró porszívó, amelyik világhódító útjára indult ekkor. A kis gépek mára már annyit fejlődtek, hogy az eszközöket a porszívózás mellett egyre több monoton, sok időt felemésztő háztartási munkára lehet alkalmazni, mint például medencetakarításra, ablaktisztításra, és még fűnyírásra is.

Akárcsak a robotporszívó, úgy a robotfűnyíró ár is egyre csak kedvezőbbé vált. Amikor először megjelent az iRobot ezen eszköze, akkor csak kevesen engedhették meg maguknak ezt a szerkezetet. Ez nem is meglepő, ugyanis amikor először kerül a polcokra egy forradalmi eszköz, legyen az telefon, mosógép, számítógép vagy éppen laptop, az érthetően igen drága. Manapság szerencsére a robotfűnyíró ár igazán kedvező, ezért az is megveheti ezt a készüléket, aki eddig nem akart vagy tudott sok pénzt kiadni erre.

A jutányos robotfűnyíró ár mellett még mik azok az előnyök, amelyek miatt igenis ajánlott megvenni ezt? Nos, a masina másik fő pozitívuma, hogy az alkalmankénti fűnyírás helyett folyamatos gondozást biztosít a pázsitnak. A kis gép háromnaponta vagy akár naponta is lenyírja a füvet, és mindig csak egy keveset, pár millimétert vág le a fűből. A lenyírt fű aztán egy nap alatt komposztálódik, ami egy kiváló tápanyag a pázsitnak. Ennek köszönhetően az mindig szép, ápolt és egészséges lesz, pontosan olyan, mint ahogyan azt a tulaj szeretné. Sőt, a robotnak hála a fű magassága egyenletes lesz.