A vegán mentalitás alapjai

Vegán
Vegán

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a vörös húsok nagymértékű fogyasztása bizony káros lehet az emberi szervezetre. Talán ezért is döntenek egyre többen az egyedülálló vegán életmód mellett, amelyik abszolút módon megköveteli a húsok mellőzését, legyen az bármilyen eredetű. De pontosan mit takar ez a kifejezés?

Nos, a veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzését jelenti, amelyik sok esetben többet jelent, mint egy egyszerű táplálkozási preferencia. Rengetegszer a vegán életmód háttere mögött, komoly filozófia és vallási magatartás áll, amelyik több évszázados, évezredes múltra tekint vissza. Azt a személyt, aki ezt az elvet követi, vegán jelzővel lehet illetni. Ez a mozgalom, bár igen csekély létszámmal rendelkezik, egyre növekvőben van és nemcsak Indiában, vagy azokban az országokban, ahol ezt a vallás megköveteli.

A nyugati országokban is egyre többen mondanak nemet a fehér és vörös húsoknak, teret engedve a vegán mentalitásnak. Sőt, azt is érdemes tudni, hogy az elmúlt években igencsak gyarapodott a vegán éttermek száma, nemcsak Ázsiában, hanem a nyugati országokban is, közöttük Magyarországon is. Rengeteg tanulmány egyöntetűen igazolta, hogy a megfelelően megtervezett vegán étrend egyedi védelmet garantál sok degeneratív betegség ellen. Sokszor még a legmakacsabb szívbetegségtől is megóvhatja az embert. Például az Amerikai Dietetikai Szövetség és a Kanadai Dietetikusok álláspontja szerint, ez nemcsak egészséges, hanem az életciklus bármelyik pontján gondmentesen követhető ideológiának számít.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.