A konyhai edények makulátlan tisztasága elengedhetetlen minden háztartásban. Ebből kifolyólag, a mosogatószer nem hiányozhat egyetlen konyhából sem. Elsődleges feladata a konyhai edények tisztántartása, illetve fertőtlenítése.
Fontos tudni, hogy a jó készítmény remekül habzik, ráadásul tökéletes zsíroldó, cseppmentesen szárad és nem szárítja a kezet. Az összetevőit illetően felületaktív anyagok, amelyek hideg- és meleg vízben egyaránt jó zsíroldást biztosítanak.
Fertőtlenítő, baktériumölő, színező, valamint illatosító anyagokat tartalmaz. Vízlágyító komponensek, főleg a gépi típusoknál fordulnak elő. Ugyanez igaz a habzás-gátló tulajdonságokra is. Létezik tehát gépi, illetve kézi mosogatószer. Halmazállapotuk szerint lehet por és folyékony típusú.
A por alakú termékek erősebben oldják a zsírt, de a bőrt is jobban károsítják, sőt, csomósodnak és nehezebben adagolhatóak. Ezzel szemben, a folyékony típusok kíméletesebbek, valamint könnyebben használhatóak. A gépi készítmény fontos, hogy vízlágyító tulajdonsággal rendelkezzen.