Hazánkban jóval több az őshonos fehérszőlő fajta, mint a kékszőlő. Ennek ellenére számos olyan fehérszőlő fajtát is termelnek, amelyek nagyon jól idomultak a hazai viszonyokhoz. A XIX század közepén telepítették be az olaszrizling szőlőfajtát a francia területekről, mivel a nagy filoxéravész a hazai szőlőállományt komolyan megtizedelte. Az olaszrizling ezután az egész ország területén elterjedt és az egyik legnépszerűbb fajta lett. De nemcsak hazánkban van ez így, hanem a környező országok mindegyikében.
Mivel az olaszrizling kedveli a meleget, ezért elsősorban déli fekvésű, napos területekre érdemes ültetni. Jellegzetes, enyhén kesernyés íze, nagyon jól illik a különféle könnyebb ételekhez és sajtokhoz, valamint az édesvízi halakhoz. Elsősorban száraz bor készül belőle, ami nagyon kedvelt fröccsként is, különböző arányban való hígításban, szódával. A szőlő termelése nagy magnéziumigényű, ezért elsősorban a badacsonyi borvidék magas ásványi anyag tartalommal rendelkező talaja kedvez a termelésében.