Az alkoholos italok közül, talán az amerikai filmekben is oly népszerű whiskey a legismertebb. Ennek a gabonapárlatnak azonban több fajtája is létezik, ami nem sokban különbözik ugyan egymástól, de kicsit mindegyik más.
Az egyik legkülönlegesebb a bourbon whiskey. Ez az ital a többi hasonló jellegzetességeket viselő alkoholtól több ponton is eltér. Egyrészt a többi típustól eltérően nagyrészt kukorica felhasználásával készül.
A felhasznált gabonának legalább az 51 százalékát kell kitegye a kukorica ahhoz, hogy az italt megillesse a bourbon whiskey elnevezés. Ez az arány a gyakorlatban azonban jóval nagyobb. Általában 70 százalék kukorica felhasználásával készül ez az ital. A nagymennyiségű kukoricától lágyabb, édesebb lesz.
A másik eltérés az érlelés során tapasztalható. A bourbon whiskey kizárólag új, belülről elszenesített tölgyfahordóban érlelhető. Ez még tovább képes fokozni a lágyságát. Az elszenesített hordó anyagából különböző anyagok jutnak az italban, aminek hatására megkapja a karakteres, enyhén füstös ízét.