Egy palack pezsgő másképp nyílik, mint egy üveg bor

Pezsgő másképp

Vannak olyan italok, amik bár ugyanabból az alapanyagból készülnek, a végeredmény mégis különbözik. A pezsgő másképp, kissé különböző eljárásokkal készül, mint a bor, így a végtermék érthetően nem pontosan ugyanaz. A pezsgőnek szánt szőlőt hamarabb szüretelik, amikor a cukortartalma alacsonyabb, és magasabb a savtartalma.

Az így kapott erősen savas bort egy meghatározott ponton lehűtik, így az erjedés leáll, és bizonyos mennyiségű cukortartalom megmarad, ami a továbbiakban fontos szerepet játszik. A hűtést követően bepalackozzák, és melegebb hőmérsékleten tárolják, aminek köszönhetően a megmaradt cukortartalom miatt az erjedés újra beindul.

Azonban a palackból nem tud eltávozni az erjedésből származó szén-dioxid, ezért az szétterjed a borban. A keletkezett szén-dioxid miatt a palackban jelentősen megnő a nyomás, ezért lő akkorát a parafa dugó, amikor kinyitnak egy üveg pezsgőt. Látható, hogy a pezsgő másképp készül, mint a bor, ami nyilván az ízben, a színben, és sok más vonatkozásban is megmutatkozik.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás