Egy palack pezsgő másképp nyílik, mint egy üveg bor

Pezsgő másképp

Vannak olyan italok, amik bár ugyanabból az alapanyagból készülnek, a végeredmény mégis különbözik. A pezsgő másképp, kissé különböző eljárásokkal készül, mint a bor, így a végtermék érthetően nem pontosan ugyanaz. A pezsgőnek szánt szőlőt hamarabb szüretelik, amikor a cukortartalma alacsonyabb, és magasabb a savtartalma.

Az így kapott erősen savas bort egy meghatározott ponton lehűtik, így az erjedés leáll, és bizonyos mennyiségű cukortartalom megmarad, ami a továbbiakban fontos szerepet játszik. A hűtést követően bepalackozzák, és melegebb hőmérsékleten tárolják, aminek köszönhetően a megmaradt cukortartalom miatt az erjedés újra beindul.

Azonban a palackból nem tud eltávozni az erjedésből származó szén-dioxid, ezért az szétterjed a borban. A keletkezett szén-dioxid miatt a palackban jelentősen megnő a nyomás, ezért lő akkorát a parafa dugó, amikor kinyitnak egy üveg pezsgőt. Látható, hogy a pezsgő másképp készül, mint a bor, ami nyilván az ízben, a színben, és sok más vonatkozásban is megmutatkozik.